Skip to content

Viktigheten av godt lederskap

En god leder er alfa og omega, uansett hva slags arbeidsplass det gjelder – byggefirma eller tannlegekontor, ungdomsskole eller advokatfirma. Uten en god leder på toppen kan en hvilken som helst bedrift rakne i sømmene. Alle valgene du gjør, for ikke å snakke om de du ikke gjør, vil ha ringvirkninger som sprer seg videre både på godt og vondt.

Men med alt dette ansvaret kan det også komme mye glede og tilfredsstillelse, så lenge du vet hva du driver med. En arbeidsplass hvor alt fungerer som det skal og hvor alle er fornøyde mesteparten av tiden, er et godt sted å være. Derfor bør du ha et sett med retningslinjer med deg i bakhodet fra du kommer inn døren til du drar hjem igjen.

Vær tydelig

Det er mange som kan forveksle det å være tydelig og direkte med det å være streng og hissig, men dette trenger absolutt ikke å være tilfellet. Det er selvfølgelig viktig å alltid være respektfull og vennlig mot de ansatte, men du bør ikke brenne inne med ting du har hjertet fordi du er konfliktsky. Det taper alle på.

Si ifra om ting så tidlig som mulig, uansett om det gjelder innspill på hvordan en ansatt arbeider, endringer i ansvarsområder og rutiner, eller noe annet en ansatt trenger å vite om. Ingen er på sitt beste om ting er vagt og uklart, og jo lenger du venter med å ta opp ting, jo verre kan resultatet bli til slutt.

Ta tak i konflikter

På så godt som alle arbeidsplasser vil det oppstå store eller små konflikter. Dette kan være alt fra mennesker med veldig ulike personligheter som går hverandre på nervene til uenigheter mellom de ansatte om hvordan jobben skal gjøres. Dette er helt naturlig når forskjellige mennesker er rundt hverandre hver dag, men det betyr ikke at du ikke bør begrense dette så godt som mulig.

Ta en prat på tomannshånd med alle parter når du ser eller får høre om en konflikt på arbeidsplassen. La alle få snakke ut, og prøv å finne en løsning som er så god som mulig for alle, så lenge dette er mest rettferdig. I tillegg bør du være spesielt på vakt når det gjelder mer alvorlige situasjoner som mobbing og trakassering.

De små godene

Når noen forteller hvorfor de trives på arbeidsplassen sin har som regel arbeidsoppgavene en del å si, men det er langt ifra det eneste som teller. Ofte er det nemlig de små detaljene i hverdagen som veier tyngst når noen vurderer om de vil bli i jobben eller ikke. En del har med gode kolleger å gjøre, men du kan også bidra til å øke trivselen.

Kake, boller, vafler eller noe annet godt på fredagene er en klassiker som gir de ansatte noe å se fram til. Sosiale aktiviteter fra tid til annen er også bra for å styrke fellesskapet, og dette trenger heller ikke koste hverken bedriften eller de ansatte så mye. Vinlotteri er også en slager – bare pass på å ha alkoholfrie alternativer om ikke alle drikker.

Vær et godt forbilde

Dette høres kanskje klisjé ut, og det er ikke sånn at alle trenger å ha lederen sin som sitt største idol i livet. Allikevel bør du være oppmerksom på din egen oppførsel og hvilke verdier du viser de ansatte. Ikke ta valg du ikke ønsker at de ansatte skal ta, og husk at det er bedre å bli respektert som et godt menneske enn noe annet.

Lykke til

Med disse tipsene har du et godt utgangspunkt for å bli en bedre leder. Det faktum at du valgte å lese denne artikkelen er et godt tegn i seg selv på at du ønsker å utvikle deg. Fremgangsmåten vil selvfølgelig variere fra bedrift til bedrift, og det er dessuten viktig å finne en lederstil som passer personligheten din. Men du er på god vei!