Skip to content

Hvordan bygge nettverk i jobbsammenheng?

Du har sikkert hørt historier om hvordan CV-en ikke har så mye å si når du begynner å søke jobb – det er nemlig nettverket som er av betydning. Og det er faktisk ganske mye sannhet i dette, for når du leter etter ny jobb er det gull verdt å kjenne noen som kan «anbefale deg» til arbeidsgivere og potensielle kollegaer.

På engelsk kalles dette «networking», og de siste årene har konseptet for alvor inntatt det norske arbeidsmarkedet. Det hjelper så absolutt å kjenne noen der du skal søke jobb, eller i det minste i samme miljø. Noen ganger hjelper det også å «kjenne noen som kjenner noen». Men hvordan bygge et solid nettverk på arbeidsmarkedet i dagens konkurransepregede marked?

Vær synlig i sosiale medier

Det har lenge vært en kjent sak at det å fremstå fra sin beste side på sosiale medier som Facebook alltid er en fordel når du søker jobb. Sjansen er nemlig stor for at arbeidsgiver sjekker profilen din på sosiale medier. På Facebook kan du også nå ut til mange dersom du lager en statusoppdatering der du forklarer at du søker etter jobb.

Men når det er snakk om å bygge et skikkelig nettverk i profesjonell sammenheng, er det få sosiale medier som er bedre enn LinkedIn. Via denne appen kan du – i likhet med Facebook – knytte bekjentskaper og poste oppdateringer, bare på profesjonell basis (her legger du ikke ut bilder av fylleturen til Mallorca). Du kan også vise arbeidsgivere at du aktivt søker jobb.

Bli kjent med folk i bransjen

I tillegg til å knytte nettverk på LinkedIn, bør du etter beste evne forsøke å bli kjent med mennesker som jobber i bransjen «in real life». Dersom du studerer på en høgskole eller et universitet, har du allerede mange kontakter innad i bransjen når dere skal begynne å søke jobb. Kanskje du hadde praksis et sted der du ble kjent med noen?

Ellers kan du for eksempel delta på seminarer og fester der folk fra den aktuelle bransjen henger. Kom i prat med noen, og vis deg selv om en faglig dyktig og engasjert person. Dette vil garantert gjøre at CV-en din vil poppe fram i bunken dersom du søker jobb der siden. Eller kanskje du kan snakke direkte med arbeidsgiver og spørre etter en jobb?

Hvem bør være i nettverket ditt?

Du kan med fordel forsøke å ha et nettverk bestående av mer enn bare overflødige bekjentskaper. I utgangspunktet kan nettverket ditt bestå av alle du noensinne har møtt eller snakket med, så lenge vedkommende har et godt rykte. Å kobles med en massemorder er kanskje ikke et sjakktrekk i jobbsammenheng, da dette kan gå utover ditt image også. Så hvem bør du ha i nettverket?

Du bør selvfølgelig inkludere alle nåværende og tidligere kollegaer. Dere kan kanskje avtale dere imellom å legge inn et godt ord for den andre? Legg gjerne til andre du har hatt kontakt med i profesjonell sammenheng også. Det kan også være en fordel å ha venner og familie i nettverket. Kanskje svigerbroren din sin onkel sin kusine jobber i bransjen du er interessert i?

Sørg for å holde nettverket ved like

Du bør ikke behandle nettverket ditt som en gammel bok som ligger og støver ned i bokhyllen. Nettverket må vedlikeholdes og holdes i live, slik at du ikke risikerer at kontaktene dine «glemmer deg». Da kan du gå glipp av gode anbefalinger! Prøv å opprettholde en viss kontakt med så mange som mulig, for eksempel ved å sende ut julekort.

Oppsummering

Det finnes mange måter å bygge et nettverk på. Den vanligste metoden er å lage et nettverk via sosiale medier som LinkedIn, hvor du kan legge til tidligere og nåværende kollegaer, venner, klassekamerater og familiemedlemmer. Det hjelper alltid å kjenne noen som kjenner noen! Du kan også bygge nettverk ved å henge der folk fra bransjen henger. Masse lykke til!