Skip to content

Profesjonell nettverksbygging – før og nå

Stadig flere bryr seg om nettverksbygging når det kommer til jobbsammenheng. I dag er det langt fra alle jobber som fås ved å sende inn søknad og CV etter å ha sett en stillingsannonse. Mange jobber fås også via nettverket en har. Kanskje du kjenner noen som igjen kjenner en arbeidsgiver? I dag er det imidlertid helt andre måter å bygge nettverk på enn det var for 10–20 år siden, og ikke minst – enklere!

Nettverksbygging før

Nettverksbygging slik vi kjenner konseptet i dag, kan knapt sammenlignes med nettverksbygging før i tiden. For tjue år siden var det ikke noen som hadde apper på mobilen, som for eksempel Facebook eller LinkedIn, og det gjaldt derfor å ta i bruk andre metoder når et nettverk skulle bygges. Før i tiden var det vanlig å fysisk gå ut og møte folk fra bransjen, gjerne via en fest eller lignende. Kanskje en kunne bli med en venn som skulle på fest?

Det gjaldt i stor grad å bli introdusert for arbeidsgivere og forskjellige ansatte fra bransjen en var interessert i. Jo flere som visste navnet ditt i bransjen, jo bedre. Og det var selvfølgelig et must å fremstå fra sin beste side – velkledd, velstelt, høflig, passe ydmyk og selvfølgelig interessert i det rent faglige. Visst du fikk tak i nummeret til en arbeidsgiver kunne du kanskje ringe og slå av en prat. Dette er selvfølgelig også mulig i dag.

Nettverksbygging nå

Selv om den overnevnte metoden for nettverksbygging selvfølgelig er gjennomførbar i dag også, finnes det heldigvis langt enklere måter å bygge nettverk på. Med dagens teknologi har de fleste en smarttelefon eller et nettbrett med mulighet for å laste ned apper. En av de vanligste appene for profesjonell nettverksbygging er LinkedIn. Navnet på appen sier alt – her kan du linke og binde bekjentskap med hundre-, ja, tusenvis, av andre mennesker, både tidligere og nåværende kollegaer og andre.

Poenget er at du enkelt – ved å sitte hjemme i godstolen, eller hvor som helst i verden – kan legge til kontakter i nettverket ditt med noen få tastetrykk. Du kan også godkjenne/avslå forespørsler fra andre som vil ha deg i sitt nettverk. Appen fungerer på mange måter som Facebook – du kan se en nyhetsstrøm med statusoppdateringer og lignende, og sjekke ut andre sine profiler. Her blir du synlig for arbeidsgivere over hele verden, og andre kan anbefale deg.

Hvilken metode er best?

Noen vil kanskje påstå at det å gå ut i verden og treffe folk fra bransjen er det beste. Det er vanskelig å være uenig i dette, da dette gir folk muligheten til å faktisk bli kjent med deg, og du kan kanskje få vist dine beste sider enda mer tydelig. Det er imidlertid også mye mer tungvint enn å knytte nettverk fra en app. Personlige preferanser spiller nok også inn. Er du den sosiale typen? Bli kjent med de du kan!

For mange kan det nok virke litt skummelt å skulle hoppe ut i en verden av bransjemennesker fra en bransje du kanskje enda ikke har jobbet i. Kanskje du har tatt utdannelse, men ikke jobbet i yrket enda? Sjekk med noen av dine medstudenter – kanskje de har fått jobb et sted, og kan legge inn et godt ord for deg? Enten du foretrekker app eller «virkeligheten», mulighetene er mange. Knytt nettverk du også, da vel!

Oppsummering

I dag er det vanlig å knytte nettverk via apper som Facebook og LinkedIn, noe som er både raskt, enkelt og lite tidkrevende. Til sammenligning var det langt mer stress å bygge nettverk før i tiden, for da måtte folk fysisk treffe folk i bransjen på for eksempel fester eller lignende. Begge metoder kan være effektive, men dagens teknologi er utvilsomt til stor hjelp for mange, spesielt de som synes tradisjonell nettverksbygging er litt skummelt. Lykke til!